Over mij

Ik ben Quirine Menschaar, geboren in 1957, psychosociaal therapeut, beeldend kunstenaar  en HSP.

IMG_0193 (3)Voor mij was het een eye-opener om te ontdekken dat ik hoogsensitief was. Ik had al vaak van de term gehoord , maar had altijd weerzin tegen het etiketje HSP/hooggevoelig. En nog steeds eigenlijk. Toen ik me er bij toeval in ging verdiepen, vielen er allemaal kwartjes op zijn plaats. Natuurlijk is het niet zo dat HSP zijn een kapstok is, waaraan je alles kan ophangen. Hoe je bent, reageert op dingen en waar je op getriggerd wordt is altijd een combinatie van je karakter, wat je hebt meegemaakt en HSP zijn. Maar de ontdekking van mijn HSP zijn heeft wel geleid tot meer inzicht, acceptatie en rust.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk HSP’s tot bloei te laten komen. Ook wil ik meer bekendheid over HSP verspreiden en delen. HSP wordt in de reguliere zorg vaak niet onderkend, met als gevolg interpretatiefouten en verkeerde diagnoses. Daarentegen wordt er in het alternatieve circuit vaak gesproken over “nieuwe tijds kinderen” en dergelijke. Etiketjes waar ik me niet bij thuis voel. HSP-zijn is niet iets van deze tijd, ze hebben altijd al bestaan. Carl Jung, Victor Frankl en Marc Rothko waren zonder twijfel hooggevoelig. Zij hebben hun sensitiviteit gebruikt om iets moois aan de wereld te geven.

Ik gebruik als psychosociaal therapeut mijn onderzoekende geest en intuïtie om snel tot de essentie te komen. Mijn werkstijl is informeel en betrokken. Naast mijn praktijk voor HSP’s ben ik rouwbegeleider. Meer informatie over de rouwbegeleiding die ik geef vind je op http://verlies-en-rouw-utrecht.nl

Na 20 jaar als coördinator/organisator bij diverse instellingen in de cultuursector gewerkt te hebben, had ik behoefte aan meer verdieping en een andere focus in mijn leven.

Ik ben vanaf 2004  diverse opleidingen op het gebied van psychologie gaan volgen en blijf d.m.v. constante scholing mijn vak goed bijhouden. Naast mijn praktijk als psychosociaal therapeut, schilder ik en beoefen ik al jarenlang dagelijks healing Tao.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging LVPW en sta ingeschreven als therapeut bij de RBCZ. Hierdoor volg ik voortdurend bijscholing, intervisie en supervisie. En krijgen cliënten, wanneer ze aanvullend verzekerd zijn, meestal geheel of gedeeltelijk een vergoeding van de zorgverzekeraar bij individuele gesprekken.

 

Opleidingen

  • 1 jarige opleiding Psychosociale basiskennis
  • Academie voor Integrale Menswetenschappen                                                                              4 jarige post-hbo opleiding tot psychosociaal therapeut
  • 1 jarige vervolgopleiding Counseling met creatieve middelen
  • Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

 

Aanvullend op deze  opleidingen volg ik regelmatig relevante cursussen en trainingen.

Registertherapeut BCZ®   Als Registertherapeut val ik onder het Tuchtrecht van Tuchtcollege Complementaire Zorg (TCZ ) en ben ik aangesloten bij Geschillencommissie Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg

kvk nummer 60433043