Over HSP

De term hooggevoeligheid roept bij veel mensen weerstand op. En dat is begrijpelijk. Hooggevoelig associeer je al snel met overgevoelig, anders zijn, een exclusief groepje.

Inmiddels is door tientallen onderzoekers (Elaine Aron en anderen) aangetoond dat hoogsensitiviteit bestaat. Bij een belangrijk onderzoek naar hoogsensitiviteit moesten de proefpersonen naar foto’s kijken van gezichtsuitdrukkingen. Uit MRI-scans bleek dat bij een hoogsensitief persoon (hsp), meer hersengebieden oplichtten, namelijk de gebieden die te maken hebben met bewustzijn, aandacht, empathie, integratie van zintuigelijke informatie en het plannen van actie.

 

Video

video op over hsp op YouTube:

 

DOES

De Amerikaanse psycholoog Eilane Aron heeft de term High Sensitive Persone (HSP) bedacht. Een aantal Europese onderzoekers gebruikt de term DOES. Wanneer je je herkent in alle vier de aspecten van DOES is de kans groot dat je hooggevoelig bent.

D staat diepte van verwerking. Je verwerkt  alles eenvoudig meer en hebt hier ook meer tijd voor nodig. Je koppelt  wat je ziet aan en legt verbindingen met eerdere situaties, je wilt het op een dieper niveau begrijpen. Hierdoor heb je ook de behoefte regelmatig alleen te zijn, rust te hebben. Dit lijkt soms onhandig, maar op langere termijn heb je hier veel voordeel van!

O staat voor overprikkeling. Je staat meer “open”, prikkels komen meer en harder binnen. Het lijkt wel of je dunnere grenzen hebt. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je in een drukke binnenstad loopt.

E staat voor emotionele reactiviteit: Je reageert sterker op zowel positieve als negatieve ervaringen. Overigens komt het ook veel voor dat je veel energie steekt in controle, minder voelen. De E staat eveneens voor empathie. Je hebt een goed ontwikkeld empathisch vermogen. Je kunt je goed inleven in een ander.

De S staat voor sensibel zijn voor subtiliteiten. Je bent bijvoorbeeld gevoelig voor sfeer, pikt subtiele signalen vanuit de omgeving op. Wanneer je hier bewust mee om leert te gaan, kan dit een grote kwaliteit worden.

Wanneer je je (nog) niet bewust bent dat je hooggevoelig bent, kan JE OVERPRIKKELING VERWARREN MET ANGST. Je geeft jezelf een negatief etiketje. “Er is iets mis met mij.” Dat is jammer, want dat is niet zo. Hooggevoeligheid is een nuttige en noodzakelijke eigenschap.

IMG_0326 [2863210]

What…. something wrong with my hair?

Elaine Aron, de grondlegger van de term HSP, verklaart HSP vanuit de evolutie, want ook dieren kunnen deze kenmerken hebben.

De functie van hoog sensitief zijn is dan alert zijn op (subtiele) signalen vanuit de omgeving, zodat de groep op tijd gewaarschuwd is voor bijvoorbeeld mogelijk gevaar van buitenaf of disharmonie in de groep.

Als een hele groep daarmee bezig is, is dat natuurlijk minder productief.

Zij geeft ter illustratie twee typen mensen weer.

De (grootste) groep is gericht is op expansie en groei en daarnaast heb je de groep die de risico’s daarvan ook wil meewegen. Alles wikt en weegt en meer gericht is op kwaliteit, onderlinge verhoudingen en harmonie.

Beiden typen zijn dus nodig om effectief te werk te gaan en elkaar in balans te houden.

Hooggevoeligheid een eigenschap die een bepaalde aanpak vereist. De erkenning en herkenning is een eerste en belangrijke stap naar een bewuster en evenwichtiger leven.